VOG

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

VV Nijnsel heeft besloten dat zowel toekomstige als huidige vrijwilligers in bezit dienen te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Wat is een VOG?

De Verklaring Omtrent Gedrag is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het trainen van minderjarigen bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Een (VOG) is één van de maatregelen die een sportvereniging kan nemen om de kans op seksuele intimidatie binnen de club te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Door als vereniging of bond een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking of andere kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt. (Bron: NOCNSF)

Waarom de VOG?

VV Nijnsel heeft het beleid om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor onze leden en daarom sluit de VOG hier perfect op aan. Iedere vrijwilliger dient in het bezit te zijn van een VOG om vrijwilligerswerk voor VV Nijnsel te mogen doen. De VOG is enkel een controlemiddel voor de club om risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Hoe vraag je de VOG aan?

In de komende weken/maanden zal de vrijwilligerscommissie contact met je opnemen om de VOG aan te vragen. Je zult per mail een link ontvangen waarmee je de VOG aan kunt vragen en afronden. Let op: Je dient dit te doen met je persoonlijke DigiD.

Na goedkeuring van het ministerie van Veiligheid en Justitie ontvangt de vrijwilliger de VOG per post. Deze dien je vervolgens in een gesloten envelop in te leveren bij een van onze leden van de  vrijwilligerscommissie (Tom ten Broeke of Marlie van Gastel) of het mediahuis in Sint-Oedenrode.

Het beheer van de VOG ligt in handen van de vrijwilligerscommissie en wordt niet aan derden verstrekt. Deze gegevens worden volgens de nieuwe regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verwerkt en beheerd.

De kosten van een VOG

Er zijn geen kosten verbonden voor het aanvragen van de VOG.

Indien iemand geen VOG wil aanvragen?

VV Nijnsel is op dit moment bezig om meerdere vertrouwenspersonen op te stellen. Daarom heeft VV Nijnsel besloten dat vrijwilligers die geen VOG willen aanvragen, met welke reden dan ook, deze redenen mogen motiveren bij een van onze vertrouwenspersonen. Daarna zal besloten worden of deze persoon in zijn/haar functie mag blijven.

Het doel is dat iedere vrijwilliger in het begin van seizoen 2019-2020 een VOG heeft aangevraagd.

NOC*NSF

Indien je meer informatie wenst, kun je deze vinden op de website van de NOC*NSF: www.noc*nsf.nl/VOG

Indien er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de vrijwilligerscommissie!

vrijwilligers@vvnijnsel.nl

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!