Van de veteranen

Kerstmis en Nieuwjaar: elk jaar dezelfde liedjes.

Ligt het aan mij of is er op muzikaal gebied echt weinig vernieuwends? Met Kerstmis en in de top van de Top 1000 hoor je elk jaar dezelfde liedjes. Zodra de Kerstboom is opgetuigd begint Chris Rea aan zijn rit naar huis en heeft Mariah Carey maar één wens voor de Kerstman. Het enige moment dat de tijd lijkt stil te staan is op oudejaarsavond: het laatste uur van de Top 1000. De top 5 is al jarenlang hetzelfde.

Ik heb me laten vertellen dat er tegenwoordig veel autisten c.q. mensen met autistische trekjes zijn en dat zij niet van verrassingen houden. Voor hen moet dit een heerlijke tijd zijn. Alles wat nu uit de radio komt is voor hen elk jaar weer een feest van herkenning!
Overigens brengt me dit weer bij voetbal. Uit onderzoek is gebleken dat een niet onaanzienlijk deel van deze groep mensen ofwel een seizoenkaart van PSV heeft, dan wel sympathiseert met de club. Heel begrijpelijk want de kernwoorden zijn: voorspelbaar, weinig scherpe kantjes, ingetogen, tikje valse bescheidenheid en naar buiten toe een grote familie. Wie wil daar nou niet bij horen?

Maar hier wilde ik het helemaal niet over hebben, het gaat me om het “transfer window”. Na het shoppen voor de feestdagen begint het shoppen bij de collega voetbalclubs weer. Wij, Nijnsel, bevinden zich onder in de voedselketen. We doen zelf nooit aankopen maar zien wel belangstellenden bij ons in de etalage kijken. Sinds Nijnsel hier in de regio zo’n beetje wordt gezien als het dorp van Asterix en Obelix worden er regelmatig “buitendorpse” waarnemers op de velden gespot. Is ook niet moeilijk want die spotters vallen op als Zwarte Piet op de Noordpool.

Meer dan enig voorgaand jaar zie ik de nieuwe transferperiode naderen. Als oud bestuurslid heb ik zo mijn twijfels of we onze veteranengroep wel in stand kunnen houden, of er niet een handvol man gaat verhuizen. Alle trainers van wie we vooraf dachten dat ze uiterlijk met de Kerst zouden worden ontslagen liggen er al uit. De Boer, Koeman, Stuivenberg en Bosz hebben de internationale pers gehaald en wij hebben diverse spelers die moeiteloos in de profielschetsen van de clubs en bonden passen.

Zo wordt er in Zeist een trainer gevraagd met over(ge)wicht. Een loyaal medewerker die niet op de voorgrond wil staan (want daar hebben ze anderen voor die dat per se willen) die vrienden en kennissen heeft in Midden en Zuid-Amerika. Ook aanzien geniet in China. In de wandelgangen wordt gezegd dat hij onder werktijd goed moet kunnen borrelen en na de trainingen voorop lopen naar de kantine. Hij moet een reputatie hebben dat hij nooit als eerste naar huis gaat. Nou vul maar in.
Daarnaast wordt een perschef gezocht, ene die zich niet omver laat lullen en goed kan opscheppen. In een nachtmerrie zag ik Wim en Gerrie het stationnetje van Best binnen gaan, op weg naar Zeist. De een als trainer de ander als perschef. Terwijl Wim kaartjes ging trekken was Gerrie klem komen te zitten in die verrekte poortjes bij de ingang. Omdat de trein al in aantocht was, liep het slecht af met het poortje want Gerrie laat zich NIET poorten. Gerrie kan verrekkes persen, hij is geen man van grote woorden maar ‘opscheppen’ kan hij als de beste: bij de (winter) bbq minstens twee keer.
Zo zijn we d’r al 2 kwijt.

In Zuid-Duitsland zoeken ze nog iemand die zijn talen spreekt, representatief is, van onbesproken gedrag (want daar hebben ze best wel vervelende ervaringen mee), een goed voorkomen en bestuurlijke ervaring heeft. Kennis van de Belgische markt is geen voorwaarde maar wel handig. We hebben al vaak auto’s met een Duits kenteken bij de kerk zien staan: den Burger is hot. Want René past perfect in dit profiel, spreekt zijn talen want hij is gedeeltelijk opgegroeid in Oostenrijk, ziet er uit als de ideale schoonzoon en barst van de bestuurlijke ervaring. Hij is al in de grensstreek gevestigd en heeft ook nog eens contacten met het Gemeinde Amt van Hinterglemm, waar alle goede Oostenrijkse voetballers vandaan komen. Duitsers zijn dol op dramatische krantenkoppen zoals Herr Bürgemeister René is de opvolger van Kaiser Franz.

Vacatures. Wat dacht je van Engeland? Ze denken ze daar de zwaarste competitie van de wereld hebben……. lachertje, dan kennen ze federatie Veteranen niet. Kun je ze ook niet kwalijk nemen, het zijn letterlijk eilandbewoners en hun clubs zijn in handen van allerlei “buitendorpse” eigenaren.
Onze naam is – na ACHT – ook aan de andere kant van het Kanaal bekend geworden. Voor de Brexit een feit is en er niemand uit de EU meer over mag steken wil een club uit Liverpool nog een manager uit “Nine zel” halen. Ze denken aan iemand die de spijker op zunne kop kan slaan, die niet te beroerd is om de botte bijl te hanteren, die nuchter is (dus geen alcohol drinkt want daar hebben ze in Liverpool best wel vervelende ervaringen mee) en die zelf goed een lange bal kan geven. Liefst heeft de kandidaat een broer die hem, tegen een eveneens vorstelijk salaris, kan assisteren om het ambt te bekleden. Dit is op het lijf van een sympathieke houtbewerker en zijn broer geschreven. Als Marcel dit niet kan bekleden dan kan niemand het. Ofwel vandaag of morgen staat de verhuiswagen bij de familie V. voor de deur. Overigens schijnt het tegenwoordig helemaal “in” te zijn om dan zelf, achterin tussen de spullen, te gaan zitten om bij Calais het Kanaal over te steken.

Tja, dan is er nog een vacature in Saoedi Arabië. Daar heb ik niet zo’n zorgen over, volgens mij wil er niemand naar toe. Het betaalt wel aardig maar het is er bloedheet en ze lopen daar in jurken rond.

Nee, ik zal blij zijn als de krokussen zich weer laten zien en de transferperiode weer gesloten is. Tot die tijd: fijne feestdagen en alle goeds in het nieuwe jaar.

Oja, voordat ik vergeet te zeggen. Dit verhaal is pure fantasie, alle mogelijke gelijkenissen met bestaande personen berust op toeval……

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!